Румунські стипендії для іноземних громадян на 2023-2024 н.р.

Процес відбору для надання 40 стипендій іноземним громадянам на 2023-2024 роки

Дедлайн: 30 червня 2023 

Міністерство підприємництва та туризму та Міністерство освіти щороку надають 40 стипендій іноземним громадянам шляхом конкурсу на основі оцінки заявок, організованого відповідно до правил Румунії, для навчання в бакалавраті та аспірантурі в акредитованих вищих навчальних закладах Румунії.

Кваліфікаційні критерії: усі іноземні громадяни, за винятком держав-членів ЄС та ЄАВТ. Пріоритет надається громадянам країн, що не входять до ЄС та ЄАВТ, які не мають угоди з Румунією про культурну та освітню співпрацю.

Особи, які не мають права на цю стипендію:

  • Румунські громадяни або ті, що належать до історичних румунських громад, розташованих поблизу Румунії (вони користуються іншими програмами); 
  • Громадяни, які подали заяву на отримання або перебувають під певною формою захисту в Румунії. • Особи без громадянства, яким дозволено перебувати на території Румунії та визнані згідно з румунським законодавством; 
  • Член/члени сім’ї дипломатичного та консульського корпусу, акредитованого в Румунії, член/члени сім’ї адміністративного та технічного персоналу дипломатичних представництв та консульських установ, акредитованих у Румунії, та член/член сім’ї міжнародних організацій, представлених у Румунії;
  • Громадяни, які скористалися державною стипендією Румунії на той самий період навчання.

Рівень навчання, який покриває ця стипендія:

  1. a) Бакалавр. 
  2. b) Магістр. 
  3. c) PhD аспірант. Для отримання докторської стипендії необхідна принципова згода наукового координатора. Зарахування кандидатів до докторантури здійснюється за умови складання вступного іспиту.

Пріоритетні напрями: заявки кандидатів, які бажають вивчати економіку та бізнес-адміністрування, сільськогосподарські науки, технічні науки, нафту та газ, будуть сприятися як пріоритет. Заявки, що охоплюють інші сфери, будуть прийняті до уваги в міру наявності місць.

Мова навчання: Міністерство підприємництва та туризму вирішило, що всі курси, які вивчатимуть студенти, обрані для отримання стипендії, будуть румунською мовою. Таким чином, румунська мова та культура будуть популяризуватися серед іноземних громадян.

Відібрані кандидати, які не знають румунської мови, мають право на підготовчий рік, що передує необхідному академічному рівню.

Студенти, які декларують знання румунської мови, повинні скласти іспит з румунської мови відповідно до румунського законодавства або вони повинні подати один із наступних документів:

a.Румунські документи про навчання, які підтверджують щонайменше чотири роки навчання в румунському навчальному закладі, що входить до національної системи освіти Румунії.

b. Сертифікат з румунської мови, виданий відповідно до румунського законодавства, що засвідчує мінімальний рівень B1.

Детальна інформація Додаток 1 та Додаток 2