Flying University для українських студентів (весняний конкурс 2023)

Flying University для українських студентів (FUUS) допомагає студентам, у життя яких вторглася війна. FUUS підтримується Фондом Косцюшко (Нью-Йорк).

Метою FUUS є підтримка українських студентів, які не мають можливості навчатися через війну. Онлайн-курси англійської мови будуть проводитися на безоплатній основі відомими професорами американських університетів і коледжів. Учасники можуть:

✓ поглибити свої знання з актуальних та академічно актуальних тем
✓ дізнаватися про інші культури та встановлювати інтелектуально продуктивні контакти
з іншими українськими студентами та з американськими викладачами
✓ підвищити свою компетентність у використанні академічної англійської мови

Курси проходитимуть у квітні/травні 2023 року як онлайн-семінари з викладанням англійською мовою для студентів бакалаврату гуманітарних та соціальних наук. У класах буде до 12 осіб. Від студентів потрібна активна участь в обговоренні, аналіз прочитаного та написання короткого есе. Студенти, які виконають вимоги курсу, отримають сертифікат про закінчення.

Студенти можуть подати заявку лише заповнивши електронну форму за посиланням: https://form.jotform.com/221353504681047

Дедлайн подачі заявок: 30 березня 2023 р.

Комітет Flying University для українських студентів:
Ізабела Каліновська-Блеквуд, Університет Стоуні Брук, факультет англійської мови; Олександра Новицька, Університет Індіани, Школа глобальних і міжнародних досліджень Гамільтона Лугара;

Анджей В. Тимовський, Американська рада наукових товариств, на пенсії.

ОПИС ТА РОЗКЛАД КУРСУ

Антропологія медицини: як взаємодіють соціальні та біологічні системи
Заняття в Zoom 1, 2, 4, 5 травня, 11:00 EST/18:00 Київ

Професор Адріана Петрина, антропологія, Університет Пенсільванії
Як різні суспільства визначають здоров’я та як їхні люди намагаються піклуватися одне про одного, будуючи майбутнє для процвітання? Спираючись на антропологічне розуміння та польові підходи, ми досліджуватимемо страждання та зцілення як соціально створені явища в різних умовах. Ми також досліджуватимемо медицину як форму професійної та гуманістичної експертизи; піднесення медичної етики; і різноманітний досвід надання, що кидає виклик звичайним формам знання та реагування.

Уявлення про чуму
Заняття в Zoom 24, 25, 27, 28 квітня, 10-11:30 AM EST/17:00-18:30 Київ
26 квітня, графік роботи за Zoom: робота з окремими учнями, за попереднім записом
Професор Філіп Алкабес, громадська охорона здоров’я, Хантерський коледж Міського університету Нью-Йорка
Світ щойно пережив справжню чуму COVID-19. Віруси – наші вороги, чи це звичайна частина природи? Чи є моральний обов’язок захищати вразливих? Чи є герої серед нас? Яку(і) роль(и) мають виконувати медичні експерти? Як ми думаємо про науку? Для дослідження ми будемо читати художні твори та дивитися уривки з фільмів про (уявні) епідемії реальних хвороб, таких як чума та холера. Під час обговорень у класі ми разом подумаємо про ці художні вираження природи чуми та розглянемо теми, що характеризують сприйняття епідемій.

Розповідаючи про життя: особисте есе
Заняття в Zoom 8, 9, 10, 11, 12 травня, 10-11:30 AM EST/17:00-18:30 Київ
Проф. Крістіна Луценко, письменство та риторика, Університет Стоуні Брук
Життєпис піднімає важливі питання про пам’ять, правду, вигадку, самовикриття, розрахунок і етику. У цьому курсі ми дізнаємося про особисте есе, гнучку форму життєвої розповіді, яка є глибоким дослідженням думок, почуттів і переживань. Ми досліджуватимемо, що означає створення особистого есе в ширшому контексті ідентичності, з особливим акцентом на статі, расі та хворобі/інвалідності. Деякі з питань, які ми розглянемо, такі: які сили та процеси формують різні виміри автобіографічної суб’єктивності? Як автобіографічне «Я» формує есе та спрямовує досвід читача? Яка різниця між статтю, расою та хворобою/інвалідністю, коли ми пишемо та читаємо особисті есе? Необов’язкові щоденні письмові підказки дадуть учням можливість поміркувати та написати прочитане та свій особистий досвід.

Наш дім відкритий: погляди на призначення поезії
Заняття в Zoom 1, 2, 4, 5 травня, 10-11:30 AM EST/17:00-18:30 Київ
3 травня, відкриті розмови за допомогою Zoom; буде факультативна вступна сесія,
заплановано на останній тиждень квітня
Професор Джудіт Баумель, англійська мова, Адельфійський університет
У «Ars Poetica?» Чеслав Мілош каже, що вірші треба писати рідко й неохоче. Мілош є одним із багатьох поетів, які століттями сперечалися про «Ars Poetica», коментар Горація про використання та техніку поезії. У цьому класі ми прочитаємо добірку віршів, які розглядають, як поезія може бути красивою, особистою, політичною, корисною, тривожною, радісною тощо.

Психологія чоловіків і маскулінності
Заняття в Zoom 24, 25, 26, 27, 28 квітня, 10:30-12:00 EDT/17:30-19:00 Київ
Професор Дарріл Хілл, дослідження психології та жінок, статі та сексуальності,
Коледж Стейтен-Айленда та Центр аспірантури Міського університету Нью-Йорка
Цей курс буде коротким оглядом кількох тем із психології чоловіків і маскулінності. Буде використано інтерсекційний підхід та активні навчальні вправи критики класичних та сучасних досліджень. Кожне заняття включатиме лекцію та вправу, присвячену різному питанню: що таке чоловік? Як маскулінність впливає на стосунки? Який зв’язок між чоловіками, маскулінністю та насильством? Яку роль у житті чоловіків відіграють порнографія, спорт і м’ясо? Що таке токсична маскулінність і чому це проблема?

Становлення капіталізму в сучасній Європі
Заняття в Zoom 24, 25, 27, 28 квітня, 12-13:30 EST/19:00-20:30 PM Київ
Професор Джон Коуенс, історія, Рутгерський університет Ньюарк
Цей курс вивчає походження та ранній розвиток капіталізму в Європі. Він зосереджується на підйомі комерційного капіталізму в Італії, Нідерландах та Англії; принципах капіталізму; сільськогосподарській та промисловій революції. Хрестоматія складається з відносно коротких первинних і вторинних історичних джерел.