Стипендіальна програма німецької економіки для України

Стипендіальна програма німецької економіки є проектом двосторонньої співпраці між Німеччиною та Україною, який був ініційований у 2014 році Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку (BMZ). З української сторони політичним партнером виступило Міністерство економічного розвитку і торгівлі. З 2015 року вона послідовно впроваджується спільними зусиллями Східного комітету німецької економіки (OA) та Торгово-промислової палати України за підтримки Товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Стипендіальна програма надає можливість українським студентам (переважно технічного профілю) пройти стажування на провідних німецьких підприємствах, які представляють ключові галузі економіки: машинобудування, радіоелектронна промисловість, логістика, енергетика, сільське господарство, фінансовий та ІТ-сектор. Саме з цими напрямами дехто пов’язує економічний розвиток України. Проте без професійних та освічених фахівців годі про це і мріяти.

Програма має на меті ознайомити українських студентів із структурою підприємств, проектною роботою, сучасними видами менеджменту, умовами та стилем праці тощо. Протягом від трьох до п’яти місяців вони здобувають свій перший професійний досвід у багатомовному- та культурному середовищі. У такий спосіб суттєво підвищується рівень їх кваліфікації і відповідно шанси на працевлаштування у майбутньому.
У такий спосіб, Торгово-промислова палата об’єднує теорію, яку отримують українські студенти, із практикою і доводить, що наша освіта має знак якості і користується попитом також у Європі.

Також ця програма спрямована на те, аби спонукати молодь розглядати вивчення іноземних мов як довготривалу і перспективну інвестицію у професійне майбутнє кожного. Не менш важливо, що з огляду на реформу вищої освіти все більше значення набуває інтернаціоналізація, а в цьому контексті – мобільність української молоді.

Після повернення в Україну вони мають можливість долучитися до мережі колишніх стипендіатів і таким чином зберігати тривалі професійні та приватні контакти. Крім цього вони можуть приймати участь у різних культурно-освітніх заходах, або таких, які спрямовані на встановлення контактів із роботодавцями. Власне, послідовна підтримка випускників у пошуках роботи має великий пріоритет для виконавців цього проекту. Саме з цією метою була створена база даних резюме практикантів, де кожен роботодавець, в одному місці, отримує безкоштовний доступ до значної кількості активних та освічених випускників, із знанням іноземних мов та першим практичним досвідом за кордоном. Це значно спрощує процес пошуку та відбору кваліфікованих кадрів.

Офіційна сторінка програмиhttp://stipendienprogramm-ukraine.de/en/
База резюме випусниківalumni-ua.org
Група у ФБhttps://www.facebook.com/groups/UAinternship/

Координатор програми: Андрій Гончарук, тел.: (044) 279 25 41, ag-ier@ucci.org.ua

Інформаційний буклет.